EPP Modell Festése

 

 

 

 

 

 

Sziasztok!

 

Egy kis segítség az EPP modellek dekorálásához.

Annyit mindenkinek figyelmébe ajánlok , hogy az EPP műszaki hab .

Nem oldja sem a nitróhigító sem az akrill  .

Bármivel festhető!  A legolcsóbb az akrill.  PL Tacskós akrillfesték 900ft

Ragasztás:

Ragasztás Ciánakrillát avagy pillanatragasztó és aktívátor.

Aki lusta és tapasztalt építő és nincs más annak a takonypisztolyos ragasztás is kivitelezhető.(vigyázz akár 100gram plusz is lehet)

Epoxi gyanta itt ugyan ez a helyzet.

Purex avagy poliuretan hab ami nagy gyakorlatot igényel ronda ,de minden repedést hézagot  kitölt .

Uhupor ragasztó a nevét meghazudtolva folyékony víztiszta kontakt ragasztó.

Röviden ha 2 felületet bekened majd összeérinted és szétszeded majd vársz addig míg porszáraz nem lesz a felület.

Ezután összenyomod a 2 felületet . Ennyi és már szét sem tudod szedni.

Építéshez én nem ajánlom  viszont zsanérozáshoz elengedhetetlen.

A palmatex ugyan erre a célra alkalmas az EPP-nél de a színe ronda barna.

 

A ragasztókat az alábbi helyekről akár másnapra beszerezhetitek!

http://www.sarkanyellato.hu/

http://jakomodell.hu/

 

A festés leírását köszönöm Nagy László modellező kollégának!

 

EPP festés, dekorálás – avagy hogy tedd egyedivé a repcsid  ( by Lasziééé )

Sokszor felmerül a kérdés – hogyan fessünk EPP –t? Nem könnyű, de nem is lehetetlen.

EPP: Van fehér és fekete EPP. Meg a színes. Bálint zömében fehéret használ.  Meg némi feketét.
Én feketét még nem festettem, szóval hegyezzük ki a témát a fehérre. :-D

Az EPP egy elég „sprőd” anyag. Könnyen javítható, de nem is olyan könnyű festeni. Ennek egyik oka, hogy a maszkoláshoz használt ragasztó szalagok (papír maszkolószalag, szöveterősítéses adhesive tape, és az un. duck tape stb) nehezen ragadnak meg rajta.  Viszont ha rájössz a nyitjára, baromi jó dekorokat lehet csinálni. Megpróbálok pár tanácsot adni ehhez. J

Maszkolás: Az un. duck tape szinte felejtős, ezeknek a felülete fényes „műanyag” , és akár a festék is megfolyhat rajta.  EPP –t maszkolni leginkább a szövetanyagú ragasztókkal lehet. Mint pl. a „LeocoPlast” sebtapasz anyagú ragasztók. Nekem bevált a Tesa ragasztó … De nagyon vigyázz vele. Nem szabad  1-1,5 napnál tovább rajta hagyni a habon, hogy majd ha lesz időm megcsinálom a festést, mert a ragasztóból kiválik vmi ragacs a  felületre, és összegyűjt minden koszt , port, szöszt stb. Ez igaz akár a szőnyegre lerakott modellre is. Szóval gyorsan és pontosan dolgozz, és tiszta felületen. A bútorlapra is tegyél le egy zsírpapírt, mert azt is összeragacsozod. J A papír maszkoló szalagot csak a nagyobb felület eltakarására használd, érdemi kontúrt sose maszkolj vele. Felhasználásnál javaslom, hogy a Tesa ragasztóra ragaszd rá. Legyen egy kis átfedés.

A már fent említett szövetanyagú ragasztóval elég jól lehet dolgozni. Ennek hátránya, hogy SZINTE csak egyenes kontúrt tudsz vele csinálni. Éles szikével lehet íves részeket kreálni, ehhez akár használhatsz sablon görbe szettet. De kemény kartonlapból i vághatsz ívet. Sűrűn rágombostűzheted a felületre. Akár 3mm –es depronból is csinálhatsz sablont. Ezt még viszonylag jól rá lehet hajlítani a felületre. Éles kontúrt itt sem könnyű csinálni. Összetettebb felületekhez készíts egy kis rajzot, satírozd be, hogy melyik szín melyik sablonnal fog felkerülni. 3-4 színű dekornál szinte már muszáj.

Maszkolás eltávolítása: Fontos – légy óvatos. Minden tiszta festék, a kezed is az lesz, ha utána megfogod a modellt, összekenheted. Használj szikét, csipeszt, hogy alányúlj. Próbálj meg úgy maszkolási rendet felépíteni, hogy a leszedésnél csak egy-egy réteget szedj le. Itt minimális száradási idő után jöhet az új maszkolás a papírszalaggal és a show már mehet is tovább.  Általános tény, hogy  sietned kell a leszedéssel is, hisz ha a maszkoló szalagon ahol több festék van, akkor az igyekezni fog lefolyni, lecsöppenni stb. és ami a legrosszabb, befolyni, beszivárogni a maszkoló szalag alá.

Betűk, feliratok: vannak Oracal öntapadós fóliák, amikből vágnak betűsablont. Ezekkel dekorálhatsz kocsit, névtáblát stb. De még ha nagyon nehezen is de rá lehet nyomkodni az EPP –re. Alig fog rá tapadni, de 2-3-4-5x is rá kell nyomni, akkor valamelyest rajta marad a festésig. (keresd az irodaszerplaza.hu –t, nekik még van betűjük) …  Nem csak körbefesteni lehet a betűt, hanem egy sima alkoholos filccel körbe is rajzolhatod.

Merevítve vagy sem? Festheted a merevítetlen habot, de nem javaslom. Bizonyos festékek elcsavarhatják a habot száradás közben. Ez tipikusan akkor jelentkezik erőteljesebben, ha a 2 felület között jelentős a fedés-különbség. (telibe fújás esete) Szóval … Inkább a már carbonnal merevített modellt fesd. Rétegesen, vékonyan fújj.

 

Festéket, de honnan? Szinte bárhonnan, manapság már mindenhol kapható festék spray.  TESCO, ObI, modellbolt, dekor / hobby bolt stb. Vízfesték éppúgy jó, de az egyenletes felvitel nem lesz vele könnyű.

Festék fújás technikája: Én a spay –s festékeket preferálom. Akryl, vagyis víz-bázisú festéket használj. Fontos, hogy tartsd be a kb. 30cm –es szórási távolságot, az aeroszol hatás miatt, ill. ennél a távolságnál már a festékben lévő minimális oldószer is eloszlik. Vigyázz, takarj le mindent, mert iszonyat könnyű összefesteni a padlót stb. Annál is fontosabb, hogy magára a modellre ne menjen kéretlen helyre festék. Egy szellemfoltos felületnél nincs rondább.  Ezért is fontos hogy MINDIG a maszkolásra, és a festett felületre merőlegesen tartsd/ fújd a sprayt. Felülről fújj!

Sohe SE oldalról, mert alámegy és baromi csúnya lesz. Megfolyások jönnek létre az EPP szemek mentén (amolyan kapilláris jelleg), amit szépen képtelenség javítani!

Szakaszosan vagy folyamatosan fújjuk a sprayt? Mindkettő jó lehet, csak egyre vigyázz, hogy ne alakuljon ki festéktócsa a felületen. Foltot hogy, ronda, és sose szárad meg kb. J Fújj vagy inkább ködölj, és haladj a festeni kívánt felület mentén, szükség esetén vissza. Ez már alapból 2 réteg, de ha jól eltalálod a sebességet, nem lesz sok a festék.

A LÉNYEG: minél jobb fedést elérni minimális festék felhasználás mellett.

JÓ TANÁCS – Színek: Hölgyeim és Uraim.  A fehér is egy szín! Tessék tudatosan használni a dekorokban. Sokkal szebb dekort ad a kontúrok miatt – úgymond szelőssé teszi a dekort. Ráadásul egy telibe fújt gép kicsivel nehezebb is. Másik tipikus hiba hogy a modellt a kilépő él felé is erősen festitek. Nem kellene. Nemcsak mert szembe fénynél ugyanis átlátszik a hab. És szerintem még ronda is J Használj élénk színeket, egymással jó kontrasztot adó összeállítást.

Az én személyes elvem: mielőtt festéket ragadsz, csukd be a szemed, és addig ne kezdj bele, amíg nem látod előre a végeredményt! J

Jó munkát!

db

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*